tisdag 26 maj 2015

Nuläget

Igår kväll hade styrelsen möte. Vi beslutade att göra en summering här på bloggen om vad som hänt hittills i år. Vi har ju trots allt kommit en bra bit på väg.
Vi har i nuläget inga ledig lotter och i stort sett alla medlemmar har kommit igång med odlingen. Det är inspirerande att se hur mycket det händer mellan varje gång man är på plats.
Det känns som den extra jord och det gödsel vi fick har gjort nytta och alla har så många idéer och projekt på gång i sina odlingar. Härligt och kreativt!

Vi fick tidigare i våras hjälp av Park & Natur att göra en extra dränering, men vattnet samlas fortfarande i vissa lotter. Några har grävt och skapat bättre möjlighet för avrinning genom att ansluta till dräneringsrören i gångarna. Detta kan fler göra. Hör er för med de som har dränerat, eller hör av er till styrelsen via mail eller när vi ses. Det gör skillnad!

Flera odlingskvarter har satt upp nät runt ytterkanterna för att framför allt stänga ute harar. Det finns tillskuret nät i förvaringslådan närmast Syster Estrids Gata. Nätet räcker även till lådorna, men det är bra om kvarteren sätter upp staket först, så åtgången blir mest effektiv.
Kanske ett jobb att göra på söndag om vi blir några stycken? Det tar inte så lång tid om man hjälps åt.

Vi har planterat i alla lådor längs spaljen. Det blir nog en härlig blandning av blommor, bärbuskar, klätterväxter och annat som petats ner.

I veckan sattes en anslagstavla upp. Tanken är att vi på sidan som är vänd utåt skall sätta upp information om oss och vad vi gör och att vi på sidan som är vänd inåt skall kunna sätta upp intern information och kommunikation.
Vi skall fixa lite med tavlan så att båda sidor blir "kommunikationsvänliga".

I våra förvaringslådor finns verktyg och redskap av olika slag. Det är bra om vi behåller den ordning vi har, så det blir lätt att lära sig vart man skall gå om man behöver en spade eller en vattenkanna.

Vattenkranen är flyttad till insidan av spaljen. Vi skall se om vi kan byta kranen till ett avtagbart "nyckelvred" (eller vad det nu kan heta) för att göra den mer säker. Röret som skall leda upp vattnet från brunnen borta vid skolan måste byggas in i en låda för att skyddas och inte vara till skada, därför har det tagit ytterligare nån vecka sen vi hämtade ut det hos Kretslopp & Vatten. Lådan skall vara byggd och komma på plats nu i veckan. Därefter skall vi kunna vattna som vi vill och behöver.

Det kommer att monteras en bit slang på kranen så det blir lättare att fylla vattenkannor.
Styrelsen undersöker också om vi kan sätta upp ytterligare en kran längre in på området, och om det är okej blir det lättare att skaffa slangar för bättre bevattning om det blir torrt i sommar. Att dra en slang som skall räcka från nuvarande enda kran ända till de bortersta lotterna blir för tungt och det blir ett för stort tryckfall på vägen.

Slutligen, som vi informerat i ett mail, föreslår vi att vi har en stående tid mellan tio och tolv på söndagar, då de som vill träffas kan räkna med att det finns andra odlare på plats. Det är trevligt att ses och vi kan då stämma av med varann hur allt funkar, eller om något inte funkar. Vi kan hjälpas åt med vissa saker och ta tag i sånt som behöver göras. Vi kan ta med fika och lära känna varann lite närmare och ha trevligt i största allmänhet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar